Voor uw dagelijkse Thom-shots verwijs ik u gaarne naar mijn Facebook.

THOM ARISMAN

BLOG

16-11-2007

45. Californication

Eigenlijk had ik de moed al opgegeven. Sterker, ik wist het zeker: deze herfst zou het niet meer gebeuren. Een mistroostig stemmende gedachte, want wat zijn ze eindeloos, de herfstavonden. Van pure ellende ben ik al een poëziecursus gaan volgen (vrijdagavond) en ik was me al aan het oriënteren op een handvol andere, avondvullende cursussen: 'De G-spot, mythe of onmogelijke zoektocht?' (maandagavond), 'Vrouwen begrijpen'  (dinsdagavond), 'Vrouwen kijken' (woensdagavond), 'Vrouwen ontmoeten' (donderdagavond) en 'Pompoenen pimpen' (zaterdagavond). Maar al die cursussen kunnen de pot op, want ik heb zowaar een favoriete herfst-serie gevonden. (Is het eigenlijk nog herfst? Het lijkt wel hartje winter. En ik maar denken dat de aarde opwarmt.)

Eerlijk is eerlijk, die favoriete tv-serie heb ik te danken aan lezer Nynke die me erop attendeerde. Vooral haar toevoeging dat-ie ‘zomaar over mij zou kunnen gaan’, prikkelde mijn nieuwsgierigheid. Hoewel ik ook op mijn hoede was, want de laatste keer dat iemand tegen me zei dat een personage in een tv-serie ‘zomaar mij zou kunnen zijn’ herinner ik me nog zeer levendig. Het betrof de serie ‘Will & Grace’ en ik moest van die iemand maar eens goed letten op het personage Jack, want tjongejonge die leek als twee druppels water op mij, en dan met name zijn gedrag. Ik ging er eens goed voor zitten en verrek: het was inderdaad alsof ik naar mezelf zat te kijken. Een schokkende ervaring. Wel een leuke serie trouwens, ‘Will & Grace’, alleen jammer dat die irritante, pedante, arrogante, vileine, hysterische, egocentrische, luidruchtige relnicht van een Jack erin zit. Die, hoe kan het ook anders, natuurlijk wel mijn favoriete personage is.
Will vind ik trouwens een erg aantrekkelijke man, maar dat doet er nu even niet toe. Hij schijnt overigens tegenwoordig nogal moeilijk aan de bak te komen omdat hij te veel geïdentificeerd zou worden met zijn homoseksuele personage Will. Gelul natuurlijk, Amerikanen zijn gewoon homofoob. Maar ook dat doet er nu even niet toe.

Goed, mijn nieuwe favoriete tv-serie. ‘Californication’ heet-ie, en het draait allemaal om de schrijver Hank, die wordt gespeeld door David Duchovny. (Goed om te weten trouwens dat David weer een betrekking heeft gevonden, want ik vroeg me al een tijdje af wat er toch van hem was terechtgekomen. Even terzijde: ik vraag me te veel af, denk ik wel eens. Zo worstel ik al een tijdje met de volgende vragen: Waarom zegt Humberto Tan altijd ‘goejeafent’ en krijgt hij niet één goed gelukte zin over zijn lippen? Zingt Tina Cousins nog? En Lene van Aqua? En Sabrina? En Sade? En Richenel? En Hepi & Hepie? Haalt Amy Winehouse de 25? Komt het nog goed met Britney? Waarom verft Art Rooijakkers zijn wenkbrauwen pikzwart? Is Adèle Bloemendaal nog onder ons? Waarom vind ik Loretta Schrijver toch zo leuk? Hoe ziet een dag van Kate Bush eruit? Komt Valerie Zwikker nog terug op tv? Wat doet Thomas Dolby op dit moment? En Mark Hollis van Talk Talk? En Jim Kerr van de Simple Minds? Draagt Bonnie St. Claire een pruik? Is Ronald Koeman toen nou vreemdgegaan of niet? Ben ik de enige die een afkeer heeft van Regilio Tuur? Wanneer komt de nieuwe plaat van D’Angelo eindelijk eens uit? Hoe kan Arnon Grunberg zoveel prijzen krijgen terwijl ik drie van zijn boeken voortijdig heb dichtgeslagen omdat ik ze afgrijselijk vond? Haat Arnon Grunberg zichzelf? Heeft Robert Jensen wel eens seks gehad met een echt mens? Waarmee verdient Josefine van Asdonk tegenwoordig haar geld? En Ray Slijngaard? En Sjeel van de Dolly Dots? En Nasty? En Marion van Thijn die de hoofdrol speelde in ‘De Kassière’? En Maayke Bouten die de hoofdrol speelde in ‘De Prooi’? En dat meisje dat Sylvia Sommer speelde in ‘Duel in de Diepte’? En Akkemay die in ‘Schatjes!’ zat? Waarom zit Dennis van der Geest in zowat ieder programma? Hoe is het met Seki uit De Bus? Zingt Jop nog? Hoe is het met Rob Scholte? Overweegt Ton van Royen wel eens een scheiding? Waarom slijmen al die BN-ers zo bij Wilma Nanninga? Waar zijn de borsten van Georgina Verbaan gebleven? Wat ziet David Beckham toch in Victoria? En Ruud Gullit in Estelle? Is Martin Brozius gelukkig? Gaat het wel goed met Agnetha Faltskog? Wanneer komt Fabienne de Vries in de Playboy? Waarom vertrouw ik André Rouvoet niet? Waarom vertrouw ik die hele ChristenUnie niet? Wie vertrouw ik eigenlijk nog wel? Is Connie Breukhoven frigide? Wat spoken de meiden van Wow! tegenwoordig uit? Draagt Lous Haasdijk nog altijd een bril? Waarom is Lee Towers de laatste tijd zo weinig op tv? Wat denkt Lara Flynn Boyle nou echt als ze in de spiegel kijkt? Is Bikkel straks blij met de naam die zijn vader Martijn Krabbé hem heeft gegeven? Wanneer komen Xander en Wendy weer bij elkaar? Hoe is het in hemelsnaam met Simone Walraven? Waarom heb ik zo vaak hoofdpijn?)

Enfin, nu echt mijn nieuwe favoriete serie, ‘Californication’. Hank is dus een schrijver, een schrijver die kampt met een gigantische writer’s block. Kan gebeuren, heb ik ook vrij vaak last van, maar dan ga ik gewoon een uurtje stofzuigen en geloof me dan komt de inspiratie me weer van alle kanten tegemoet. Bovendien is mijn huisje weer lekker schoon en da’s ook wat waard.
Hank gaat zijn writer’s block iets anders te lijf: hij neukt alles wat los en vast zit. (Of eigenlijk stopt hij zijn verdriet in al die vrouwen, want Hank mist zijn ex en het leven dat hij met haar en hun dochter leidde.) Da’s weer een wezenlijk verschil tussen Hank en mij: ik zuig stof, Hank zuigt iets anders.
En voor zover ik weet heb ik geen dochter.
Heimwee naar mijn ex, daar kan ik me dan wel weer iets bij voorstellen, maar dat zal ik nooit toegeven.
Hank heeft één bestseller geschreven, ik twee boekjes die voor geen meter verkopen. (Denken jullie nog aan me als jullie straks Sinterklaas- en Kerstmiscadeautjes gaan inslaan?)
Hanks bestseller is verfilmd, met Tom en Katie in de hoofdrollen. Van mijn boeken willen ze heel misschien een tekenfilm maken. Weer geen raakvlak dus.
Hank kan iedere vrouw krijgen en wipt zich suf (in de eerste aflevering, die nog geen dertig minuten duurde, telde ik vier vrouwen die met Hank van bil gingen, maar ik ben even naar het toilet gelopen dus het kunnen er ook vijf of zes zijn geweest), ik mag mijn handen dichtknijpen als ik één keer per maand een naakt vrouwenlichaam mag betasten. En maar al te vaak doet dat naakte vrouwenlichaam dat uit medelijden. Geen overeenkomst.
Hank gebruikt schaamteloos zijn faam om vrouwen in bed te krijgen, ik durf dat niet. Trouwens, ik heb geen faam. Sterker, iedereen kan zeggen dat-ie mij is.
Hank snapt de vrouwen niet, ik wel. Het is dat zittend plassen me net te veel tijd kost anders was ik zelf een vrouw geworden.
Hank beledigt vrouwen en dat pikken ze niet, vrouwen beledigen mij en dat pik ik want het is toch weer wat vrouwelijke aandacht en da's altijd meegenomen.
Hank liegt over zijn leeftijd, ik niet. Ik pas mijn leeftijd aan aan de vrouw die ik tegenkom. Is toch iets anders.
Hank heeft een bloedgeile cabrio, ik een gammele fiets.
Hank heeft een literaire agent, geen enkele literaire agent wil mij in zijn bestand.
Hank krijgt betaald voor de blogs die hij pent, mijn blogs kosten me alleen maar geld.
Hank is verzonnen, ik besta.
Dus sorry Nynke, ik vrees dat ‘Californication’ niet over mij gaat. Mocht ik willen.

Maar dat doet er helemaal niet toe, want ik heb me slap gelachen om de eerste aflevering. Vooral de twee vuistslagen van het 16-jarige grietje dat op hem 'bereed' (de schoft!) werkten danig op mijn lachspieren. En, ik geef het niet graag toe, ik was verdorie ook ontroerd. Aan het einde zat weer zo’n vreselijk kippenvel moment (flikken ze in die Amerikaanse series altijd) dat ik kan missen als kiespijn, maar ik trap er altijd weer in.
De humor is hard en messcherp, het taalgebruik is recht voor zijn raap, de plot is geweldig geschreven en er zit heerlijk veel vaart in de serie. Dat er ook nogal wat naakte vrouwen (met akelig perfecte borsten) inzitten, is mooi meegenomen op de maandagvond (hoewel ik van mening ben dat borsten moeten hangen, helemaal op maandagavond), maar de grootste troef van ‘Californication’ is David Duchovny. Altijd al graag naar hem gekeken, hoewel ik eigenlijk nooit iets van hem heb gezien. (Hij schijnt in een of andere sf-serie gezeten te hebben maar die heb ik gemist.) Duchovny is perfect gecast als de dolende single schrijver Hank die het ook allemaal niet meer weet en maar wat aankloot in de hoop dat er misschien toch nog iets goeds uit voortkomt. (Hmmm, dat herken ik dan weer wel.)

Maar weet je wat het is met een tv-serie? Daar moet je niet over lezen, die moet je gewoon kijken.
‘Californication’, maandag 22.30 uur, Comedy Central. Je hebt dus mooi het hele weekend om die zender op te zoeken.

(En Nynke, reddende engel van me: dank je.)

(En dat ik de afgelopen dagen hier geen woord heb geschreven, had niets met een writer's block te maken: was gewoon te druk met stofzuigen.)

Later!
Thom


 

 

Reacties bij dit bericht


Kop *

Reactie *

Afzender *

E-mailadres *


Ik zuig niet...

...Fem was wel degelijk genomineerd voor Kalf.

Gala, prachtvrouw.

Groet!
Thom

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 27-12-2007

Androgyn

Ja eh Gala... Zelfs ik al heteroseksueel (voor zover ik weet) had een zwak voor haar. Nou had zij natuurlijk ook wel iets androgyns over zich... Wat jouw verliefdheid gelijk weer een beetje twijfelachtig maakt. ;-) (oh nee... mannen houden niet van smilies, maar je snapt wat ik bedoel).

btw, dat Gouden Kalf verhaal van Fem is toch uit jouw dikke duim gezogen??

AFZENDER: renske | REACTIE GEPLAATST: 24-12-2007

Ach ja, Fem...

Was nota bene genomineerd voor een Gouden Kalf: beste actrice. Blijkbaar opgegaan in het grote niets.
Net als Cleopatra, The Honeyz, Close II You, Jeroen Post, Solid Harmonie, Elisabeth Shue, Kelly McGillis en de prachtige Gala ('Freed from Desire') op wie ik stiekem een beetje verliefd was...
Ons zal het waarschijnlijk niet veel anders vergaan.
Een geruststellende gedachte, toch wel. 

Groet!
Thom

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 27-11-2007

Antwoorden

Hallo Thom,

Ik kan zeker niet al jouw vragen beantwoorden, op een paar weet ik deels het antwoord. De meisjes van Wow!... Ja ik mis ze ook (Zomer een heeerlijke hit). Die Denise Koopal is jarenlang bel-spelpresentatrice geweest. Ik neem aan dat ze nu thuis op de bank zit te wachten op een nieuwe aanbieding.

Onze Job uit de bus heeft inmiddels een kroeg in Zeist, de Koets. Daar zal hij vast af en toe  nog wel zingen.

Je bent overigens zéker niet de enige die een hekel heeft aan Regilio Tuur, wat een *@!(&*($! man! Afgrijselijk!

En wat betreft de actrices die van de aardbol verdwenen lijken... Wat is er gebeurd met Fem van der Elzen uit 'Naar de Klote!' ?!

Groet,
Renske

AFZENDER: Renske | REACTIE GEPLAATST: 26-11-2007

Ik leg uit.

In de eerste, ruwe versie van bovenstaand blok noemde ik Nynke een 'lieve schat' omdat ze me had gewezen op Californication. Na een tweede lezing heb ik dat 'lieve schat' geschrapt, omdat ik het toch wat 'too much' vond. Ze zeggen niet voor niets 'schrijven is schrappen'.
En ik ben zo dol op hangborsten, omdat je er allerlei leuke spelletjes mee kunt doen. En je kunt er ook allerlei dingen onder verstoppen (ik noem een pen, ik noem een laptop) en dat vind ik ook leuk.

Groet!
Thom

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 22-11-2007

Zwaartekracht

Was ik toch eerst nog een lieve schat ben ik nu gedegradeerd tot lezer Nynke. Any way gelukkig hebben we David nog and love the nose. Wat is er trouwens mooi aan hangborsten?

AFZENDER: nynke | REACTIE GEPLAATST: 21-11-2007

Grappig.

Ik vroeg me eigenlijk ook af hoe het toch met Manon Thomas zou gaan, maar dat weet ik inmiddels.

Groet!
Thom

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 21-11-2007

Ik mag dan soms stekeblind zijn,

maar ik ben niet doof!!!!!

Groet!
Thom

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 21-11-2007

JA GEK ZEG!! AL DIE HOOFDPIJN!!

Kanonne zeg. Raar dat je geveld bent door hoofdpijn af en toe met al die vragen!! Waarom denk je trouwens dat die Ton van dat stoute mokkel af zou willen????Willen alle mannen dan geen stout vrouwtje??? Hoop dat je huis nu helemaal spic en span is Thom!! Als je al zooooo lang aan het zuigen bent!!! 

AFZENDER: Yvonne | REACTIE GEPLAATST: 21-11-2007

Hepie en Hepie

Hi Paul, zag het ook op tv voorbijflitsen. Dat ze nog leven he? Het moet niet gekker worden. Straks roept nog iemand dat Elvis still alive is ofzo....

AFZENDER: Nathalie | REACTIE GEPLAATST: 21-11-2007

Herman Brusselmans

De Guggenheimer-trilogie is hilarisch, grof en af en toe lekker plat. Misschien te veel een mannenboek?

Erg leuke serie trouwens, Californication! Bedankt voor de tip.

Hepie en Hepie zingen volgens mij nog. Goed nieuws.

Groeten van Paul

AFZENDER: Paul | REACTIE GEPLAATST: 21-11-2007

En dan nog wat

Ik ben walgelijk. Ik heb zonder wroeging de St. Maartenbuit van mijn kinderen opgesnoept omdat ik gestopt was met roken. Maar omdat ik dus weer 3 kilo ben aangekomen ben ik weer begonnen met roken. Hebben mijn kinderen weer wat te snoepen. Moederliefde....

AFZENDER: Nathalie | REACTIE GEPLAATST: 20-11-2007

Tip

voor Sharon. Beetje aanmatigend misschien want je vroeg het aan Thom en ik ben Nathalie maar ik heb af en toe Tourette-achtige neigingen om 'dingen te roepen' of mensen te attenderen op het een en ander (zou ik daarom gescheiden zijn???ik maar denken dat het aan mijn snorretje lag) . Je zegt dat je nog redelijk onbelezen bent en in dat geval wil ik je graag "Het Grote Baggerboek" van Ilja Pfeijffer aanbevelen. Als je dit gelezen hebt ben je nooit meer te shockeren. Hierna valt alles mee. Heus. En omdat ik niet wil dat je denkt dat ik een eng mens ben met een snorretje en Gilles-de-la-Tourette wil ik je ook nog graag Het Leven van Pi van Yann Martell en The Inheritance off Loss van Kiran Dessai (beiden winnaars Booker Prize) warm aanbevelen evenals het gehele oevre van Astrid Lindgren. Zo, en nu ga ik even wat argeloze voorbijgangers uitschelden...

AFZENDER: Nathalie | REACTIE GEPLAATST: 20-11-2007

Aanrader

Benjamin Kunkel: Indecision. Hilarisch!

AFZENDER: M. | REACTIE GEPLAATST: 20-11-2007

Hank en ik...

...hebben toch iets gemeen, heb ik gisteren gemerkt: we haten neptieten. 
En de laatste keer dat ik blowde ging ik ook over mijn nek, maar dat deed ik niet over een schilderij maar netjes in de toiletpot.
(Jezus, gebruik ik weer het woord 'toilet' terwijl ik me had voorgenomen dat voorlopig niet meer te doen.)

En Sharon: goede keuze. Erg leuk boek.

Groet!
Thom

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 20-11-2007

Dan ga ik voor...

... High-Fidelity. En ach... omdat ie toch zo goedkoop is vraag ik De leugenmakelaar er ook bij ;)
Spoetnikliefde bewaar ik voor later.
Ik ben wel ook benieuwd naar de tips van andere lezers.

AFZENDER: Sharon | REACTIE GEPLAATST: 20-11-2007

hmmmmm

heb het gezien op je aanraden...heerlijk.moest erg om hem lachen.leuke serie. lekker grof..:)ik was er aan voorbij gegaan,want ik keek niet naar die zender.bedankt.

AFZENDER: rosa | REACTIE GEPLAATST: 20-11-2007

Fijne boeken.


Op dit moment lees ik Spoetnikliefde van Murakami. Mooi, intiem, gevoelig liefdesverhaal, maar valt weinig in te lachen. Hoeft ook niet.
Probeer High-Fidelity van Nick Hornby eens: grappig doch gevoelig. Ligt nieuw voor 3 euro bij De Slegte.
Of de eerste boeken (De Commitments, De Bastaard, De Bus) van Roddy Doyle. Kun je je geen buil aan vallen. Erg leuk.
Ik heb ook erg gelachen om De Leugenmakelaar van Tim Lott. Heeft wel wat raakvlakken met mijn stijltje geloof ik.
De achterflappen van Herman Brusselmans zijn natuurlijk hilarisch. Heb je ook zo uit. Een heel boek van Brusselmans is net te veel van het goede, vrees ik.
Verder krijg ik veel moet-je-echt-lezen-mailtjes die de roman Bal Masqué betreffen, maar dat is niet mijn kopje thee.
Of misschien is het alom onderscheiden werk van Arnon Grunberg iets voor je?

Of misschien heeft iemand anders nog een tip? Ben zelf ook wel benieuwd naar wat jullie zoal lezen.

Groet!
Thom

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 19-11-2007

Hmm..

..toch een beetje vreemd dat je daar geen antwoord op kunt geven, aangezien je 'm toch echt zelf schrijft. Of ligt 't zo stil rondom dat boek?! Je moet het wel als compliment zien uiteraard, hè Thom! We kunnen allemaal niet wachten.
Nou goed... dan maar een ander boek. Welke raad jij me aan uit je onlangs gelezen boeken? Of wellicht een ander boek waarvan je denk: dat past wel bij een 24-jarige-meid-die-houdt-van-boeken-als-Thom.Single.Man-en-Mr.Single-en-humor-leuk-vindt-maar-een-ontroerend-verhaal-ook-kan-waarderen-en-verder-nog-redelijk-groen-en-blanco-op-boekengebied-is? Ja, moeilijke opgave natuurlijk, maar raad me eens iets aan... ik kan nog alle kanten op.

AFZENDER: Sharon | REACTIE GEPLAATST: 18-11-2007

Thanks, loeder.

Weet je, ik heb de laatste verkoopcijfers nog niet binnen, maar ik kan dus dankzij jou (en je mannen) weer wat te eten kopen. Komt goed uit, want ik verrrrrek van de trrrrrek.
En ik kan ook wel een nieuwe onderbroek gebruiken: twee is gewoon net één te weinig merk ik.

Groet!
Thom

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 18-11-2007

Verkoop!

Nouhouuuuuuuuu, ik weet zeker dat de verkoop van je boeken de afgelopen weken dramatisch gestegen is, sinds ik je boeken de hele tijd aan loop te prijzen bij mijn, weliswaar, mannelijke, vrienden!

Beetje jammer Meneer Arisman!

Loeder

AFZENDER: Monique | REACTIE GEPLAATST: 18-11-2007

Humberto!!

Lag helemaal in een deuk om je hersenspinsels. Ik heb ook vaak het gevoel dat ik teveel denk. Daarbij was ik ontzettend blij dat er nog iemand is die Humberto Tan 'goeienafent' hoort zeggen. Geweldig!

AFZENDER: hanna | REACTIE GEPLAATST: 17-11-2007

Van sommige vragen word ik knap zenuwachtig...


Eh, welke Kerst bedoel je?

(Weet je wat? Vraag maar een ander boek. En geef mijn boek. Iedereen blij.)

Groet!
Thom

AFZENDER: Thom | REACTIE GEPLAATST: 17-11-2007

Roman?!

Lieve Thom,

Wanneer komt je roman uit dan? Ik wil voor kerst graag een boek vragen...

AFZENDER: Sharon | REACTIE GEPLAATST: 17-11-2007